Præstations- og præsentationsangst

Præstationsangst, præsentationsangst, taleangst, taleskræk, angst for at tale offentligt og sceneskræk. Det er mange forskellige ord for det samme problem. Det kan være du kender fornemmelsen af at blive nervøs og usikker, hvis du skal holde tale, holde foredrag, stå på en scene, række hånden op i skolen, fremlægge et projekt for dine kollegaer eller præsentere et produkt for firmaets kunder. Måske kan du pludselig ikke huske, hvad du skal sige. Eller måske får du ikke sagt det, du gerne vil på den måde du gerne ville.

Præstationsangst kan holde dig tilbage

Hvis du har præstationsangst kender du formentlig godt fornemmelsen af at føle dig presset, når du skal være “på” eller være i centrum i en mindre gruppe eller en større forsamling.

Presset kan opleves i situationer, hvor der skal til at skulle opnås noget bestemt eller der er noget på spil. Det kan f.eks. være til et salgsmøde med nye kunder, hvor chefen forventer, at du opnår et salg for firmaet. Eller i eksamenssituationen, hvor du skal opnå et bestemt karaktergennemsnit for at komme ind på drømmestudiet. Det kan også være sportslige præstationer, skuespil, sang, undervisning osv. hvor du gerne vil yde dit allerbedste.

Men også selvom der måske ikke er noget tilsyneladende vigtigt på spil eller noget bestemt, der skal opnås, kan nervøsiteten og panikangsten godt melde sig alligevel.

Det kan f.eks. være, du skal holde tale til en familiefødselsdag, skal tale foran kollegaerne på din arbejdsplads eller fortælle lidt om dig selv på et kursus med nye mennesker, du ikke kender.

Måske kan det være svært at være nærværende og tilstede og koncentrere dig om at lytte til det andre siger eller være opmærksom på det der foregår omkring dig. Tankerne om det du selv skal sige, hvordan du skal sige det, og hvornår det er din tur til at tale farer måske rundt i hovedet på dig.

Tanker om, hvad andre tænker om dig og ubehaget ved at blive vurderet og bedømt kan medføre endnu mere uro og nervøsitet.

Og så buldrer nervøsiteten derudad og uroen breder sig i kroppen.

Det kan være du får hjertebanken, stemmen svigter, bliver bekymret for at blive rød i hovedet eller at begynde at ryste på hænderne. Mange oplever det som pinligt og skamfuldt, hvis andre kan se de er nervøse.

Få hjælp til at ændre dine automatiske mønstre​

Det koster på energikontoen at have præstationsangst, fordi din krop er på overarbejde, når den er i alarmberedskab.

Og det koster på selvtillids- og selvværdskontoen, hvis du er flov over dig selv, bebrejder dig selv at være nervøs og ikke får vist andre (og dig selv), hvem du i virkeligheden er.

Præstationsangst kan også få en betydning for dine præstationer på arbejdet og dine relationer til kollegaerne. For det kan være, du er dygtig til dit job. Det kan være at du allerede klar over din viden og dine kompetencer.
Men måske undgår du bestemte arbejdsopgaver eller situationer pga. angsten og begrænser dermed dig selv og din karriere. 

Det kan også være du endnu ikke selv har opdaget dine egne kvaliteter og kompetencer, men i stedet tvivler på dig selv og føler dig som en bedrager. Så måske er du bange for at lave fejl eller bange for at blive afsløret. Bange for at andre skal opdage dine fejl og finde ud af, at du i virkeligheden ingenting kan (impostor syndrome).

Og det er ærgerligt hvis alle dine kvaliteter bliver gemt væk af præstationsangsten, og ingen andre får lov til at opleve dig med alt hvad du er og kan.

Vi kan gå på opdagelse i dine tanke-, følelses- og handlemønstre og finde frem til de overbevisninger, der holder dig tilbage.

Når overbevisningerne og de ændre dine gamle automatiske reaktionsmønstre ændres, bliver det muligt at holde tale,  “være på” eller på anden måde være i centrum foran andre mennesker med en følelse af indre ro, styrke, frihed og naturlig afslappethed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen