Fobier, frygt og skræk

For nogle mennesker kan en fobi være årsag til unødig angst i hverdagen og opleves så begrænsende, at det kan være en god idé at gøre noget ved den.

Fobier kan f.eks. være mørkeræd, nåleskræk, tandlægeskræk, sceneskræk, vandskræk, højdeskræk, edderkoppefobi (araknofobi), klaustrofobi, flyskræk, frygt for slanger, angst for at køre bil eller angst for fyrværkeri. Og fobien kan opleves som en stærk irrationel frygt for noget, der ikke nødvendigvis er farligere end andre oplevelser.

Det er muligt at få et helt afslappet og naturligt forhold til det, du tidligere var bange for. Eller at få uroen ned på et mere tåleligt og mindre begrænsende niveau.

Fobier kan begrænse din frihed

Fobier og forskellige former for skræk kan oftest mindskes eller helt afhjælpes med hypnose. De er specifikke og kan derfor oftest relateres tilbage til en helt konkret hændelse.

Fobien er et symptom på, at du har fået en indlæring / overbevisning på et tidspunkt om at noget var farligt. Underbevidstheden får så kroppen til at reagere i bestemte situationer med at gøre dig bange og utryg. Det kan være f.eks. i forbindele med højder, bilkørsel, vand, nåle, tandlæger, små rum, store pladser, mus, edderkopper, slanger, hunde, sluge piller, mørke, flyve, stå på en scene eller meget andet.

Underbevidsthedens reaktion har formentlig på et tidspunkt haft den funktion, at den ville beskytte dig fra noget ubehageligt. Og det er slet ikke sikkert, du selv kan huske, hvad der er sket eller hvad den skulle beskytte dig mod.

Når en lignende situation opstår, reagerer kroppen derfor for at beskytte dig og undgå fare eller ubehag.

Men måske har du ikke brug for den beskyttelse mere. Det vil formentlig være mere hjælpsomt for dig at lære at håndtere den situation, som underbevidstheden beskytter dig fra. På den måde behøver du ikke fremover at undgå de situationer, der tidligere har aktiveret frygten, men kan i stedet være rolig og afslappet.

Det viser sig ofte, at den udløsende oplevelse er forholdsvis banal. Men så er der igennem tiden blevet lagt flere lag af tanker og følelser på, som gør at du reagerer kraftigt på det du har fobi for.

Når du er i hypnose, kan vi gå på opdagelse de tanke-, følelses- og adfærdsmæssige mønstre, der er koblet til fobien. Og vi kan ændre overbevisningerne og din oplevelse af det, du engang var bange for.

Det vil kunne give dig en oplevelse af en mere naturlig afslappethed, styrke, frihed og ro i lignende situationer fremadrettet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen