Når du har en stærk selvtillid, virker du også ofte udadtil selvsikker. Og du har en følelse af, at du er i stand til at gøre alt det, du gerne vil. Det er også lettere at nå dine mål, når selvtilliden er i orden, fordi den hjælper dig på vej.
Selvtillid er noget du har - eller ikke har
Når du har selvtillid, har du tillid til, at du kan præstere noget, og du tror på dine egne evner. Det er en følelse af, at ”jeg kan, hvad jeg vil!”. Selvtillid handler om noget du har eller noget du kan.
Nogle vil gerne have mere selvtillid i deres rolle som leder – altså have mere gennemslagskraft og fremtræde mere troværdig og med autoritet. Andre vil gerne have mere selvtillid til at gennemføre en uddannelse eller til at fremstå mere selvsikre, når de er sammen med andre mennesker.
Uanset, i hvilken sammenhæng du gerne vil have mere selvtillid, så er hypnose en effektiv metode til at styrke din tro på dig selv og dine evner.
Noget af det, jeg hjælper andre med, er at få mere selvtillid til at klare eksamen, selvtillid i deres funktion på arbejdet, selvtillid i parforholdet, selvtillid i sportslige præstationer og meget andet.
Fælles for dem er, at de under og efter hypnosen oplever en stærkere følelse af, at ”det kan jeg da godt klare!”. Hypnoterapien fører bl.a. til, at de:
- føler sig mere sikre på sig selv sammen med andre
- har færre bekymringer
- føler sig mere sikre på at kunne præstere og gennemføre det, de sætter sig for
- tør sætte mål for fremtiden og drømme stort
- tror på, at de kan opnå succes
Når lav selvtillid bremser dig
Har du lav selvtillid, ved du nok, hvor begrænsende det kan være ikke at tro nok på sig selv. For lav selvtillid kan holde dig tilbage fra at gøre de ting, du egentlig drømmer om.
Det kan være, du virkelig gerne vil have et bestemt job, men tænker ”det kan jeg nok ikke klare”. Eller at du gerne vil deltage i et løb, men tænker ”jeg løber ikke hurtigt nok eller er udholdende nok”.
Og når du tænker, at du nok ikke KAN, så kan det afholde dig fra at gøre det, du gerne vil. Du får derved afskåret dig selv fra oplevelser, udfordringer og måske endda fra din passion, fordi du tror du ikke kan.
Manglende selvtillid kan altså spænde ben for dig og holde dig tilbage fra at kaste dig ud i nye eventyr, fordi du ikke selv tror på, at du kan klare det.
Det kan også være, at du faktisk gør alt det, du gerne vil, men at du ikke har det helt godt med det og ikke føler dig tilpas i det. Måske du så tænker, at du ikke gør det godt nok eller føler nederlag, hvis du ikke lever op til dine egne forventninger.
Selvtilliden bliver ofte påvirket af, hvad andre siger om dine præstationer. Du oplever selvtillid, når du er god til noget – når du får ros og anerkendelse for det, du gør. Hvis du får ros fra andre for det, du gør, vil det ofte styrke din selvtillid.
Hvis dine præstationer ofte bliver kritiseret af andre, kan det derimod ofte have negativ indvirkning på din egen tro på dig selv, så du tvivler mere på dig selv og måske oplever præstationsangst.
Du kan genfinde troen på dig selv
Når du er i hypnose, hjælper jeg dig først med at finde ud af, hvorfor du ikke tror nok på dig selv. For hvis det virkelig skal rykke med at få boostet din selvtillid, er det vigtigt, at vi arbejder med årsagen.
Og når vi har fundet årsagen, kan du ændre dine gamle overbevisninger, så du kommer til at føle dig stærkere og mere sikker på dig selv.
Hypnose er effektivt til at opdage og bryde med mønstre og gamle overbevisninger.
Vil du vide mere om selvværd?
Selvtillid kan være kompensation for et lavt selvværd, sådan at du knokler og kæmper for at blive dygtig til noget f.eks. at få en succesfuld karriere eller at gennemføre en ironman.
Men hvis det så ikke lykkes dig at gennemføre det eller blive dygtig til det, du sætter dig for, kan din lave selvfølelse give dig følelsen af at være en fiasko.
Du kan godt have en høj grad af selvtillid, men et lavt selvværd.